Criza datoriilor a găsit o nouă breşă de propagare în zona euro, prin Spania, ţară a cărei datorie va sări anul acesta de la aproape 70% din PIB la 80% din PIB şi ale cărei costuri de finanţare cresc în condiţiile în care singura măsură eficientă luată de uniunea monetară până acum pentru stoparea contagiunii îşi pierde din forţă.
Randamentele obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la zece ani au atins ieri 6,14%, comparativ cu 5,65% la sfârşitul săptămânii trecute, scrie Financial Times. Investitorii se tem că Spania, a patra economie ca mărime din Europa, va reintra în recesiune şi din această cauză nu va reuşi să-şi respecte ţinta de deficit bugetar.
Creşterea costurilor de împrumut de pe pieţe ale Spaniei şi Italiei, un alt stat luat în colimator de investitori, a fost limitată până acum de Banca Centrală Europeană (BCE), care a pus în două etape, în decembrie şi februarie, la dispoziţia băncilor din zona euro lichidităţi ieftine de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru prevenirea unei noi crize financiare.
Medicamentul BCE nu mai are efect
Creditorii spanioli şi italieni sunt printre cei care au accesat cele mai multe fonduri de la BCE, băncile utilizând banii pentru a cumpăra obligaţiuni ale guvernelor de la Madrid şi Roma.
Efectele programului de lichiditate par însă că se disipă, iar tot mai mulţi analişti apreciază că injecţiile de lichiditate nu au făcut decât să câştige timp, nerezolvând problemele structurale ale economiilor zonei euro şi băncilor din regiune, notează FT.
În Italia, noiembrie anul trecut, presiunile de pe pieţele de finanţare şi cele politice l-au obligat pe premierul de atunci Silvio Berlusconi să demisioneze pentru a preveni ca Italia să fie nevoită să ceară ajutor financiar internaţional, aşa cum au făcut Grecia, Portugalia şi Irlanda.
Analiştii de la Deutsche Bank apreci