După ce ne-a cîntat lung şi apăsat aria "grevei parlamentare", după ce a brevetat patentul "Nicicui nu ne opunem niciodată, dar mîine o s-o facem şi mai lată", brava noastră opoziţie îşi mai încearcă o dată norocul cu o moţiune de cenzură. În ce constă moţiunea şi cît de tare e cenzura apare destul de trans-parent, iar peisajul aduce a pustiu. Dar, să nu ne grăbim cu concluziile!
Tema pe care au ales-o "sistematicii opozanţi" pentru a se manifesta parlamentar, cu avînt şi elan de primăvară, este hotărîrea guvernului care instituţionalizează segregarea universităţii de medicină din Tîrgu Mureş pe criterii etno-politice, deghizate lingvistic.
Prima observaţie care se impune este aspectul cu totul conjunctural al temei şi marginalitatea ei în raport atît cu agenda cetăţeanului, cît şi cu cea a "clasei politice". Va să zică, mascarada care a dat de gol "politica guvernului" în privinţa utilizării fondurilor "disponibile", cearta dintre premier şi propria-i coaliţie, soldată cu faptul că banii se duc exact acolo unde "trebuie" să se ducă, fie că-i place sau nu domnului Premier, adică în plăşile portocalii, ca să aibă baronii locali, "premari" şi consilieri vopsiţi la repezeală în verde, cu ce să prostească lumea şi să zică că fără ei nu există rai pe pămînt, nu contează, nu este relevantă politic, nu trebuia cenzurată; nici forţarea trenului împrumuturilor care rostogolesc datorii mereu cres-cute, doar pentru a putea face faţă cheltuielilor curente şi pentru a plăti dobînzi, ici şi colo ceva rate scadente, nu contează, nu este relevantă politic, nu avea de ce să fie cenzurată; nici continua degradare a suportului economic pe care stă, tot mai instabil, societatea românească, nu este un fapt politic relevant, iar guvernul nu avea de ce să fie cenzurat pe teme economico-sociale; nici asaltul demolator asupra culturii, întreţinut cu bani grei de la bugetul de st