Miliarde investite, peste zece milioane de bilete vândute, sute de mii de locuri de muncă... Guvernul şi organizatorii prezintă cifre pentru a demonstra avantajele economice ale Jocurilor Olimpice de la Londra, însă fără să convingă publicul şi experţii cu adevărat.
Conform promisiunilor oficiale, bugetul Jocurilor Olimpice nu ar trebui să depăşească suma de 9,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 11 miliarde de euro), stabilită în 2007, după ce estimările iniţiale erau de patru ori mai mici. Fără să mai socotim cele peste şase miliarde de lire sterline pentru punerea la punct a reţelei de transport din capitala Angliei, se arată într-un material preluat de Mediafax.
Ridicate la rang de prioritate, aceste bugete au fost ferite de rigoarea specifică Regatulului Unit, premierul David Cameron hotărând chiar să dubleze miza pentru a finanţa ceremonia de deschidere, o vitrină pentru miliarde de potenţiali telespectatori.
Londonezii pot deja să constate efectele cheltuielilor prilejuite de JO asupra oraşului lor: transformarea unei părţi a estului Capitalei, remodelată în jurul noului stadion olimpic din Stratford.
O gară ultramodernă a fost deschisă, linii de tren şi de metrou au fost extinse şi modernizate, iar consumatorii se înghesuie de mai multe luni în cel mai mare centru comercial din Europa, inaugurat acolo.
Va fi nevoie de timp până se va şti dacă o "reechilibrare durabilă a metropolei" se va concretiza. Guvernul mizează pe noile infrastructuri pentru a atrage companii importante, dar niciunul din numele dorite, cum ar fi Google sau Microsoft, încă nu şi-a manifestat interesul.
Comitetul de Organizare, Locog, a anunţat că 1.500 de firme din Marea Britanie au avut de câştigat în urma pregătirilor pentru Jocurile Olimpice, valoarea totală a contractelor semnate cu acestea fiind de 7 miliarde de lire sterline.
Samuel Tombs