Scandalul legat de situaţia în care se află Institutul Cantacuzino, singurul producător intern de vaccinuri şi seruri, ia amploare. Avocatul Poporului spune că neproducerea de vaccinuri reprezintă “o încălcare gravă a dreptului la sănătate” şi “o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale”. Prin urmare, Avocatul Poporului cere intervenţia Ministerului Sănătăţii, cel care coordonează institutul. Deocamdată, Ministerul nu a făcut altceva decât să schimbe conducerea.
În ultimii ani, situaţia Institutului Cantacuzino s-a degradat fără încetare, deşi această unitate de cercetare are o importanţă strategică şi deşi în acordul de aderare la Uniunea Europeană, statul român s-a angajat să dezvolte acest centru.
Rând pe rând, liniile de producţie pentru diferite vaccinuri au fost închise de Agenţia Naţională a Medicamentului, pe motiv că ar fi necoforme cu standardele europene.
În 2010, Institutul Cantacuzino a oprit producţia vaccinului împotriva tuberculozei la copii, iar anul trecut a încetat să mai producă serul imuno-stimulator Polidin.
Acum, practic, vaccinuri esenţiale cum ar fi cel stafilococic C, cel antigripal, antitetanic, antituberculos, nu se mai produc. Avocatul Poporului a pornit o anchetă şi denunţă o încălcare gravă a dreptului constituţional la sănătate şi chiar o punere în pericol a siguranţei naţionale.
La rândul său, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, prin vocea lui Cezar Irimia, denunţă la RFI interesele obscure aflate în spatele distrugerii acestui institut.
“Cred că există un interes al băieţilor deştepţi de distrugere a sănătăţii româneşti, mai precis de distrugere a Institutului Cantacuzino şi nu este prima oară când se trag semnale de alarmă în acest sens, pentru că acest institut ar asigura multe dintre nevoile românilor. Cred că mai mulţi bani ies atunci când im