In ultima vreme, 15% tot apare in discursul guvernantilor. Initial l-am remarcat in propunerea reintregirii salariilor unde cresterea decisa conditionat, sugerata, sperata, visata (depinde cine si la ce ora vorbeste) este de 15%. Acum un nou 15% platit pe o perioada de 15 ani apare in discutia referitoare la despagubiri. De data asta nu se mai dau ci se iau bani de la cei indreptatiti la despagubiri deoarece Guvernul vrea sa le limiteze la 15% din valoarea reala a bunului.
Plata a 15% din valoarea estimata, pe parcursul a 15 ani, inseamna doar 9,75% in valoare prezenta.
Cum prea multe justificari economice valide sunt greu de gasit, explicatia poate fi invocarea de vre-un consultant de imagine a faimoasei reguli KISS, versiunea pentru emergenti (keep it simple, stupid). O legatura clara nu exista nici macar la asocierea dintre numere si culori deoarece de exemplu pentru cei cu Sinestezie, 15 este mai degraba o Nuanta de Albastru decat deja faimoasa culoare Violet.
Pareri pertinente despre impactul acestei barbarii asupra dreptului de proprietate si dezvoltarii ulterioare a societatii romanesti au fost emise de economistul F. Citu aici.
Probabil ca altii au dezbatut segregarea si elementele discriminatorii din discurs.
Eu voi restringe opinia la plethora de argumente macro-contabile emise de autoritati pentru a sustine propunerea.
Din perspectiva brainstorming-ului, actuala propunere este un real progres. Daca la inceputul guvernarii Premierul genera idei nevalidate in direct la televiziunea nationala acum progresul se manifesta prin includerea tuturor ideilor generate in materialul de prezentare, dar inca fara faza de validare. Poate ca data viitoare, mai ales in cazul propunerilor care afecteaza cetatenii, nu se va sari peste etapa de validare a argumenetelor propuse .
Guvernul propune plata a doar 15% din valoarea estimata d