Comisia Europeană va propune, miercuri, introducerea unui salariu minim naţional în ţările membre în care acesta nu există sau unde există doar separat pe sectoare de activitate şi creşterea salariului minim în statele în care este considerat prea redus, relatează marţi EurActiv, care citează din proiectul documentului executivului UE.
Datele UE arată că aproximativ 8 la sută din lucrătorii europeni trăiesc cu salarii care nu le permit un nivel de trai peste pragul sărăciei.
'Riscul angajării pe salarii mici este imens, în special în ţări cu o distribuţie inegală a veniturilor şi salarii minime extrem de mici, în rândul persoanelor cu contracte temporare şi al familiilor în care lucrează un singur părinte'', menţionează documentul CE.
În acest context, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale László Andor va propune introducerea de salarii minime care să contribuie ''la prevenirea unei curse distructive de scădere a costului forţei de muncă şi la asigurarea unei calităţi decente a muncii''.
Propunerea CE va provoca, foarte probabil, dezbateri aprinse în Franţa, unde la finalul săptămânii are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, preşedintele Nicolas Sarkozy pledând deja pentru încetarea ''dumpingului social'' din interiorul pieţei interne a Uniunii Europene.
Majoritatea statelor UE au introdus deja un salariu minim, însă acesta variază semnificativ între ţări. Un grup de state, format din Germania, Italia, Austria şi ţările scandinave, nu au un salariu minim la nivel naţional. În timp ce în Italia şi Austria există un salariu minim convenit colectiv la nivel de sector, aproape o treime dintre angajaţii din Germania nu au dreptul la un salariu minim.
Comisia le poate cere statelor membre să îşi revizuiască politicile sociale şi de ocupare a forţei de m