Obiceiul de a înveșnici ctitorii reînvie în Basarabia. Politicieni, oameni de afaceri și jurnaliști sunt puși la loc de închinăciune ca răsplată pentru banii donați locașelor de cult. Unii dintre ei nu sunt nici pe departe ușă de biserică.
Mănăstirea din satul Ulmu, Ialoveni, este singurul aşezământ de maici al Mitropoliei Basarabiei. A fost ridicată acum cinci ani pe banii primarului creştin-democrat de atunci, Tudor Coşleţ. Pentru milostenia sa, omul de afaceri s-a învrednicit de un loc de cinste pe zidul de la intrarea în locaşul sfânt, alături de Mitropolitul Petru.
Îmbrăcat în costum, cu un nasture descheiat la gulerul cămăşii, el îşi ţine ctitoria în palme, asemeni domnitorilor zugrăviţi în bisericile medievale. „N-am ştiut de acest portret. Chiar mă gândeam să-l şterg, dar pictorul m-a convins că e canonic. Nu-mi prea place. Şi acum când merg la biserică, stau într-un colţ ca să nu mă afişez", dă dovadă de modestie proprietarul fabricii de textile din localitate, care coase pentru Moncler, Dolce&Gabbana şi Armani.
CLICK PENTRU GALERIE FOTO
„N-AM FĂCUT-O DIN TRUFIE"
Nu doar businessmenii cu dare de mână şi-au asigurat un loc în rai. Jurnalistul Dumitru Ţâra, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Mircea Snegur, a înălţat o biserică în satul natal - Roşietici, Floreşti, după ce s-a visat clădind un locaş sfânt lângă casa părintească.
Timp de zece ani, a coordonat lucrările, a adunat bani de la sponsori, şi-a vândut chiar un apartament în Chişinău, fiind răsplătit cu un ordin de la Mitropolitul Vladimir şi un portret în Casa Domnului. Ctitorul, în straie albe, stă într-un lan de grâu, cu macheta bisericii în mâini, alături de mama sa de 80 de ani, care ţine un strugure. „A fost ideea mea, iar pictorii şi preoţii au susţinut-o. N-am făcut-o din trufie, e vorba de un document. Şi numele altor binefăcători au fost înveşnic