Reducerea taxelor pe muncă, salariul minim garantat şi subvenţiile pentru primul loc de muncă sunt câteva dintre măsurile pe care Comisia Europeană le anunţă azi pentru relansarea pieţei muncii.
Peste 24,5 milioane de cetăţeni sunt şomeri în UE, un număr-record în ultimii 15 ani, în timp ce perspectivele de revenire a pieţei muncii nu sunt optimiste.
Comisia Europeană va adopta şi va anunţa, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ce măsuri trebuie luate de statele membre şi care, într-o formă sau alta, trebuie să se regăsească în planurile naţionale. Aceste planuri trebuie prezentate Bruxelles-ului, în condiţiile impuse prin pactul fiscal şi pachetul celor şase legi privind guvernanţa economică.
Comisarul pentru muncă şi afaceri sociale Laszlo Andor va anunţa, pe lângă măsurile pentru creşterea numărului de locuri de muncă în statele UE, şi felul în care pot fi folosite fondurile structurale pentru a ajunge „investiţii pe termen lung" în capitalul uman.
„Avem nevoie de joburi de calitate şi pe termen lung", a precizat ieri unul dintre oficialii Cabinetului Andor. Ultimul Consiliu European, din martie 2012, a cerut măsuri ferme în privinţa relansării pieţei muncii şi planuri naţionale specifice pentru crearea de joburi.
Cel mai mare şomaj din ultimii 15 ani
Rata şomajului a ajuns la începutul lunii martie la 10,8%, în zona euro, în creştere faţă de sfârşitul lui 2011, potrivit statisticilor Eurostat, biroul de statistică al UE, care a estimat că 24,5 milioane de europeni au fost şomeri în luna februarie.
Pentru zona euro, datele comparative arată că rata şomajului este cea mai mare din ultimii 15 ani, 17,1 milioane de persoane fiind fără job în luna februarie. Doar în ultimul an, 1,8 milioane de europeni au ajuns şomeri în UE.
Cele mai scăzute rate ale şomajului sunt înregistrate în Austria (4,2%), Ţările