Publicarea de către Ministerul economiei a companiilor care au depus oferte pentru privatizarea Oltchim au scos la iveală şi o surpriză de proporţii. Astfel, alături de germanii de la PCC şi ruşii de la grupul TISE, au depus oferte şi companiile româneşti AISA Invest şi Pegamont SA Ploieşti. Astfel, prin intermediul AISA investment în povestea Oltchim îşi face intrarea şi omul de afaceri Ştefan Vuza, a cărui grup industrial, SCR, este unul dintre cele mai mari din România.
UPDATE: Mircea Apostolescu, care deţine circa 70% din acţiunile Pegamont SA Ploieşti, a confirmat pentru Capital interesul pentru privatizarea Oltchim. "Suntem interesaţi de Oltchim şi dorim să cumpărăm la pachet Arpechim", ne-a declarat Apostolescu. Potrivit acestuia, Pegamont participă la privatizare împreună cu o companie străină care va finanţa achiziţia, estimată la 300 mil. euro.
AISA Invest SA Cluj Napoca este o companie de management şi consultanţă care coordonează activitatea grupului SCR, al lui Ştefan Vuza. SCR are în componenţă 12 companii industriale între care IaşiTex SA, UZUC Ploieşti, Someş Dej, Sinterom Cluj Napoca, Contactoare Buzău sau Inav Bucureşti. AISA Invest face parte la rândul său din grupul SCR.
La rândul său Pegamont SA Ploieşti este o companie de construcţii industriale specializată în lucrări pentru industria petrolieră şi a gazului, ce a executat construcţii montaj pentru Petrom, Transgaz, Conpet sau Petromservice. Despre PCC SE şi JSC TISE s-a mai scris anterior, fiind explicate pe larg interesele acestora la Oltchim.
Urmează ca pe baza discuţiilor şi a negocierii ofertelor preliminare şi neangajante depuse de cei patru potenţiali investitori să se finalizeze Dosarul de Prezentare în vederea organizării licitaţiei cu ofertă în plic. Vânzarea unui număr de cel puţin 188.100.976 acţiuni, reprezentând 54,80% din capitalul social actual al Ol