Avocatul Poporului acuză că neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino afectează siguranţa naţională, însă specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) susţin că acest lucru nu este adevărat.
„Ministerul Sănătăţii consideră că o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei", se arată într-un comunicat de presă.
Anchetă bazată pe verificări sumare
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, susţine că derulează o anchetă în cazul Institutului Cantacuzino şi a ajuns la concluzia că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României. Alerta a fost dată însă de o simplă petiţie, care a fost analizată sumar.
„Am fost sesizaţi printr-o petiţie care a făcut referire la performanţa vaccinului antistafilococic. Apoi, am făcut verificări sumare şi am constatat cu stupoare că este vorba de 300 de vaccinuri care nu se mai produceau.
Într-o asemenea situaţie, am pornit o anchetă şi am avut o discuţie cu doi academicieni, unul dintre ei a fost director al institutului", explică Gheorghe Iancu, care a refuzat să divulge numele celor doi academicieni, pe motiv de protecţie a datelor personale.
Cei doi academicieni - de fapt membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale, care nu e parte a Academiei Române - ar fi confirmat faptul că neproducerea vaccinurilor este o încălcare a drepturilor românilor la sănătate, deoarece există posibilitatea ca România să nu poată importa vaccinurile necesare.
„Este mult mai bine să produci aceste vaccinuri decât să dai de 3-4 ori mai mult pentru a le achiziţiona din afară. De asemenea, este posibil ca în cazul unei epidemii să fie afectată chiar ţara de unde putem lua vaccinul şi întrebarea e ce facem