Dupa un respiro cu mult mai scurt decat in alti ani, politica tureaza din nou motoarele in forta, de astazi, cand Opozitia ar trebui sa depuna ultima motiune de cenzura inainte de alegerile locale.
Liderii USL se aratau convinsi ca pe 17 aprilie motiunea va fi depusa si pana in urma cu vreo 10 zile aceasta avea si o tema certa: infiintarea facultatii cu predare inclusiv in limba maghiara din cadrul UMF Targu Mures. In Saptamana Mare elanul s-a mai diminuat, iar Adrian Nastase a declarat ca tema nu mai este certa. Motivele ezitarii sunt lesne de inteles.
Daca in tara o tema nationalista poate fi eficienta din punct de vedere electoral, in Europa asa ceva da foarte prost. Cum sa ataci guvernul pentru ca a permis infiintarea unei facultati care respecta un drept al minoritatilor stabilit anterior printr-o lege. "Ar fi pentru prima data cand un guvern ar fi demis pentru ca a respectat legea", spunea Mihai Razvan Ungureanu cu ceva vreme in urma. Cat despre chestiunea cu drepturile minoritatilor, ea este foarte sensibila in UE, confruntata, din cauza crizei, cu un val de nationalism care a ajuns sa ameninte inclusiv moneda unica. Nu cred ca socialistii si liberalii europeni au fost foarte incantati de ideea USL.
Abandonarea temei UMF Targu Mures nu ar fi insa nici prima nici ultima inconsecventa a USL si a politicii romanesti in general, asa ca oricand ea poate fi inlocuita cu o chestiune economica, poate chiar cu priza mai mare la electorat. In plus, o astfel de abordare ar putea stimula dezertarile din tabara Puterii si asa aflata intr-o situatie foarte precara. Una peste alta, niciodata de la daramarea guvernului minoritar Boc, Opozitia nu a fost mai aproape de o motiune de cenzura de succes.
Si totusi, acelasi Adrian Nastase se arata extrem de sceptic in privinta sanselor de reusita ale motiunii. Poate pentru ca USL, de f