"Bully" (www.thebullyproject.com), care a iesit in 30 martie pe ecranele americane, vrea sa modifice mentalitatea potrivit careia e normal ca unii copii sa fie hartuiti de colegii lor. Acest lucru tinde sa devina o problema sociala in Statele Unite. Nu intamplator, doi dintre cei cinci copii si adolescenti portretizati de regizorul Lee Hirsch s-au sinucis ca urmare a umilintelor suferite.
Intr-un teaser al filmului, Lee Hirsch marturiseste ca el insusi a fost in scoala ciuca bataii de joc a colegilor si numeste chiar un coleg care i-a luat apararea intr-o buna zi, facandu-l sa nu se mai simta exclus. Indemnul regizorului adresat copiilor si adolescentilor care ii vad filmul e sa ia atitudine si sa nu le mai permita colegilor lor sa fie abuzati.
"Bully", care inseamna in engleza "a intimida", "a brusca", dar si "certaret" sau "bataus", preia titlul unui film de fictiune regizat de Larry Clark si prezentat la Festivalul de la Venetia in 2001. Inspirat dintr-un caz real, filmul arata cum o gasca de adolescenti planuieste sa il omoare pe un prieten comun care i-a necajit de prea multe ori.
Daca un critic de talia lui Roger Ebert considera ca, in acest caz, un film de fictiune e mai eficient decat un documentar, filmul lui Lee Hirsch are – ca orice documentar – acroseul evenimentului real. Impactul lui este mai puternic desi, asa cum argumenteaza Roger Ebert, un adolescent se va identifica mai usor cu eroul unui film de fictiune sau, dimpotriva, se va detasa de el.
"Bully" prezinta cinci cazuri de elevi sicanati de colegi. Personajul central este Alex, un baiat de 14 ani din Sioux City, Iowa de care colegii isi bat zilnic joc, mai ales in autobuzul scolii (si chiar si in fata echipei de filmare). Alex nu a avut niciodata curajul sa le spuna parintilor ce se intampla.
Un adolescent de 17 ani din Georgia, Tyler Long, s-a sin