Recent, una dintre cele mai credibile companii de profil din lume, Gallup, a dat publicităţii rezultatele unui sondaj cu privire la gradul de bunăstare a populaţiei din 146 de state din lume.
Sondajul a fost efectuat în decursul anului 2011, prin telefon, pe un eşantion de 1.000 de persoane, per ţară, cu vârsta de 15 ani şi mai mult. Marja de eroare a sondajului este de ± 1,7-5,7%.
Rezultatele sondajului efectuat de celebra companie americană au fost grupate în trei categorii: ţări care prosperă (thriving), luptă (struggling) şi suferă (suffering). În ceea priveşte procentajul populaţiei care a declarat că prosperă, Moldova ocupă un loc de invidiat, al 44-lea din cele 146, circa 32% din respondenţi fiind de această părere. Totodată, 54% din moldovenii intervievaţi au declarat că luptă pentru a-şi asigura un nivel de viaţă mai bun. Referitor la proporţia de moldoveni care se află într-o situaţie critică şi pentru care viaţa este mai degrabă un chin decât o bucurie, cifra s-ar situa în jur de 14 %.
În România, deşi salariile sunt cu mult mai ridicate decât în Republica Moldova, procentul de populaţie care se declară că luptă pentru o viaţă mai bună şi suferă mai degrabă decât se bucură de viaţă este de 54%, şi, respectiv, 28%. Totodată, numai 18% din cetăţenii României se autopercep aparţinând categoriei „prosperi" (de două ori mai puţin decât în Republica Moldova). În Ungaria, proporţiile sunt aproape trase la indigo cu cele din România: 15, 57, 28.
Conform acestui sondaj, cota moldovenilor prosperi ar fi mai mare şi decât cea a ucrainenilor şi ruşilor, dacă e să ne referim la popoare cu care ne comparăm, de obicei. Astfel, în Ucraina, 21% din oameni declară că sunt prosperi, 56% - „luptă", în timp ce 23% susţin că nivelul lor de viaţă este unul precar. Situaţia din Rusia nu este cu mult mai roză, cel puţin judecând după rezultatele acestui sond