Serviciile de apă, canal şi salubritate s-au scumpit de 37.000 de ori în 20 de ani, deţinând recordul-absolut pentru România, în timp ce preţurile au crescut în medie de 3.750 ori.
Următoarele locuri sunt ocupate de cazarea şcolară - unde preţurile au crescut de 34.000 de ori, buteliile - 15.000 de ori şi gazele naturale - 12.000 de ori, potrivit datelor livrate de Insittutul Naţional de Statistică (INS) către Mediafax.
Alte produse sau servicii cu scumpiri fenomenale sunt ţigările, unde preţul a urcat de 8.781 de ori faţă de octombrie 1990, transportul CFR - care s-a scumpit de circa 8.659 de ori. Energia termică s-a scumpit de 8.477 ori, preţurile transportului urban în comun au urcat 8.087 ori, energie electrică - 6.853 ori, în vreme ce produsele de franzelărie cu 6.810.
Subvenţionarea serviciilor publice din vremea comunistă şi privatizarea sunt cauzele acestei sarabande ale majorărilor, crede analistul Ilie Şerbănescu. "Pe vremea comunistă acestea erau considerate de către stat servicii publice şi, ca atare, subvenţiona în mod greşit 80% din costuri ca să nu apese deloc asupra populaţiei. Dar asta nu explică nici jumătate, grosul fiind privatizarea. Eu nu cred că utilităţile şi serviciile publice ar trebui să facă profit. Pe seama cui?", se întreabă retoric Şerbănescu. El dă ca exemplu distribuţiile de energie electrică, care au o rată de rentabilitate fixată de stat şi sunt foarte profitabile.
Privatizarea Complexului Oltenia aduce noi creşteri de preţ
"Partea cu lipsa de rentabilitate a sectorului minier e o poveste: o să ia un şmecher Complexul Energetic Oltenia şi o să vedeţi apoi rentabilitate şi preţuri...", a mai afirmat Şerbănescu. Complexul Oltenia va deveni operaţional la finele lunii mai şi va fi compus din fuziunea complexurilor Turceni, Rovinari şi Craiova, la care se adaugă Societatea Naţi