Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a cumpărat marfă de vreo 400.000 de lei cu 1.200.000 de la o firmă de casă. Un excelent material didatic pentru procurorii DNA. Povestea, în linii mari, sună cam aşa:
Pe data de 20.02.2011, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) anunţă licitaţie pentru achiziţionarea de rulmenţi. S-au înscris firmele SC B.A.D.I. SRL Buftea, Primagra Suceava, Rulgrup Slatina şi AS Industrial Bucureşti.
Potrivit caietului de sarcini, între specificaţiile tehnice figura şi plaja de temperatură de funcţionare, cuprinsă între 45 şi 60 grade Celsius. La temperaturi atât de joase de funcţionare se calificau doar rulmenţii oferiţi de firma din Bucureşti, care îi importa de lauzina MPZ Minsk. Licitaţia a fost anulată însă, pe considerente puerile, cu care nu va vom plictisi, Celor care doresc să aprofundeze le punem la dispozitie documente lamuritoare. Caietul de sarcini a fost modificat, în sensul creşterii temperaturii minime de funcţionare, la -30 de grade, astfel încât să se califice şi rulmenţii oferiţi de celelalte firme. AS Industrial Bucureşti a cerut clarificări organizatorului licitaţiei, considerând aberante anumite noţiuni din caietul de sarcini. RAAN nu a răspuns clarificărilor solicitate, motiv pentru care furnizorul bucureştean, chiar în ziua limită pentru depunerea caietului de sarcini, pe 22.08.2011, a contestat procedura la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), cerând amânarea acesteia. Pe data de 24.08.2011, Consiliul cere Regiei Nucleare dosarul licitaţiei. Regia ignoră cerinţa imperativă şi continuă licitaţia electronică, finalizând-o pe data de 09.09.2011, după ce a fost descalificată şi firma suceveană.
După o săptămână de la încheierea licitaţiei, CNSC solicită din nou dosarul şi îl primeşte. Analizează dosarul şi, pe 10.10.2011, la o lună şi o zi de la închei