Statele Unite sunt îngrijorate de limitarea despăgubirii proprietarilor ale căror case au fost naţionalizate de fostul regim comunist. SUA vor cere explicaţii Guvernului de la Bucureşti. Iată ce a declarat miercuri ambasadorul american, Mark Gitenstein. Declaraţiile ambasadorului Mark Gitenstein au fost făcute cu ocazia lansării pe Bursa de Valori de la Bucureşti a pachetelor de acţiuni ale marilor companii americane Apple, Intel, Coca-Cola, Visa şi Bank of America.
"Sunt îngrijorat!", a spus răspicat Mark Gitenstein, care declară că Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti nu trebuie să uite că România trebuie să respecte deciziile şi standardele impuse de CEDO şi Comisia Europeană în materie de restituire. "Nu este exclusiv la latitudinea Parlamentului să scrie o lege", a subliniat ambasadorul american, care a mai spus că Statele Unite vor la rândul lor "cea mai transparentă şi eficientă restituire de proprietate cu putinţă".
Guvernul a propus recent ca statul să acorde despăgubiri de 15% din valoarea caselor naţionalizate, pe o perioadă de 10-12 ani. Executivul elimină de asemenea posibilitatea restituirii caselor în natură.
Un alt subiect care stârneşte preocuparea Washingtonului: programul de privatizări stabilit cu FMI, de la care au existat deja abateri. "Cred că este foarte important ca Guvernul să continue procesul de privatizare sau de numire de manageri privaţi", a declarat ambasadorul Statelor Unite.
"Eu sunt îngrijorat că nu continuă privatizările. Este vorba despre bunuri de o valoare incredibilă pentru românii de nivel mediu, iar în unele cazuri au fost irosite sau chiar s-a profitat de ele. Iar noi vrem ca toţi românii să profite de ele, nu numai un grup anume", a spus diplomatul.
Statele Unite sunt îngrijorate de limitarea despăgubirii proprietarilor ale căror case au fost naţionalizate de fostul regim comunist. SUA