Vădit îngrijorat de situaţia actuală în care se află România din punct de vedere a ratei crescute a şomajului, preşedintele Traian Bãsescu a declarat cã ţara nu mai are resurse pentru crearea de locuri de muncã, decât dacă se priveşte cu responsabilitate spre reluarea unor activitãţi din minerit. În judeţul monoindustrial Gorj, singura posibilitate de a se crea locuri de muncă este ca prin înfiinţarea CE Oltenia să devină realizabilă industria pe orizontală.
În declaraţiile de presă făcute, preşedintele Traian Băsescu a accentuat faptul că în momentul de faţă România nu mai are resurse de a crea locuri de muncã. „Locurile de muncă se pot crea decât dacã privim cu responsabilitate la reluarea activitãţilor de minerit în domenii în care evoluţia pieţei face din nou rentabilã reluarea exploatãrii unor resurse naturale”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.
Locuri de muncă salvate
Situat în Bazinul Minier al Olteniei, judeţul Gorj a fost şi este catalogat în continuare drept o zonă monoindustrială. Carierele miniere-unităţi etalon în cadrul SNLO, a CE Turceni sau CE Rovinari, au rămas la ora actuală singurele soluţii prin care cărbunele, bun ca şi putere kilocalorică va continua să fie exploatat. Deşi suntem în 2012, subteranul va ajunge o amintire şi asta ca urmare a faptului că din 2013, minele din Bazinul Minier Jilţ şi Motru sunt prevăzute a fi închise. Motivul? În Bazinul Minier Motru cheltuielile de producţie suportate, şi nu numai ele, au ajuns să depăşească pe cele obţinute, astfel încât mina a devenit nerentabilă. De fapt, s-a recunoscut întotdeauna chiar şi de către preşedintele FNME, Marin Condescu, că minele din zona Motru au devenit unele sociale, care au singurul rol de a menţine locurile de muncă ale minerilor până la ieşirea la pensie a personalului. În ceea ce priveşte personalul tânăr, după închiderea subteranului, ortacii nu vor