Unele dintre cele mai renumite situri arheologice de astăzi au fost pierdute timp de secole până să fie redescoperite. Foarte multe dintre aceste oraşe au fost regăsite şi au fost studiate intens de către oamenii de ştiinţă şi nu numai. Astfel de atracţii turistice se întind pe suprafeţe mari şi oferă turiştilor o experienţă deosebit de interesantă, ca o incursiune în istoria unor popoare vechi. De la Pompei la Machu Pichu, vă prezentăm cele mai fascinante 10 oraşe dispărute din istorie.
Machu Picchu, oraşul pierdut al incaşilor
Machu Picchu, care în traducere înseamnă "Vechiul Vârf", este un oraş incaş precolumbian, localizat la 2.430 de metri altitudine, pe creasta unui munte, deasupra văii Urubamba din Peru, lângă Cuzco, potrivit travelwiz.ro. Machu Picchu, care este numit deseori "Oraşul Pierdut al Incaşilor" a fost inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO în anul 1983, când a fost descris ca fiind o capodoperă absolută de arhitectură şi o mărturie unică a civilizaţiei incaşe.
Oraşul a fost construit în jurul anului 1450, la apogeul imperiului incaş, şi a fost abandonat în mai puţin de 100 de ani, când imperiul s-a prăbuşit sub cucerirea spaniolă. Deşi cetatea se află la doar 80 de kilometri de Cuzco, capitala incaşă, nu a fost niciodată găsită şi distrusă de spanioli, aşa cum s-a întâmplat cu alte localităţi incaşe. Peste secole, jungla din jur a crescut şi a împânzit locul, iar puţini ştiau de existenţa lui. În 1911, istoricul şi exploratorul de la Yale, Hiram Bingham a adus oraşul pierdut în atenţia lumii, astăzi fiind o atracţie turistică, vizitată de mii de persoane anual.
Memphis, vechea capitală a Egiptului
Memphis este cunoscută ca fiind capitala vechiului regat al Egiptului, de la fondarea sa până în jurul anului 2200 î.Hr. şi mai târziu pentru scurte perioade, a Noului Regat, dar şi un centru adminis