Societatea civilă cere socoteală Parlamentului şi, în special, Comisiei juridice, numiri și imunități. Până acum aceasta nu a publicat lista membrilor Comisiei Naționale de Integritate, care ar trebui să verifice declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale funcţionarilor publici.
„La 6 februarie 2012, Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a anunțat un concurs pentru propunerea candidaților la funcția de membru al Comisiei Naţionale de Integritate din partea societății civile, dar până la acest moment, deşi au trecut mai bine de 2 luni, nu a fost făcută publică lista candidaţilor propuși, atât de către asociaţiile obşteşti, cât și de către ceilalți subiecţi ce au dreptul de a propune candidați la funcția de membru al CNI", se arată în apelul mai multor ONG-uri.
„De asemenea, nu a fost făcută publică modalitatea prin care Comisia juridică, numiri şi imunităţi urmează să selecteze candidații propuși de societatea civilă pentru a-i înainta Parlamentului spre votare. De asemenea, nu este suficient de clară şi transparentă procedura de verificare a candidaților propuși de majoritatea și opoziția parlamentară", potrivit aceluiaşi apel.
Astfel, ONG-urile au solicitat Parlamentului şi, în special, Comisiei juridice, numiri și imunități:
1. Publicarea listei candidaților propuși la funcția de membru al Comisiei Naționale de Integritate (CNI), a CV-lor acestora, precum și a oricăror alte informaţii relevante privind corespunderea acestora cerințelor prevăzute de Regulamentul CNI (art.11 ş.a.).
2. Organizarea audierilor publice a candidaţilor la funcţia de membru al CNI, în vederea prezentării de către candidați a viziunii sale cu privire la mandatul funcției, experienței relevante și a rolului asumat în vederea îndeplinirii acestei funcții de înaltă responsabilitate. Audierile publice urmează a fi anunțate din timp publicului