Făina albă, zahărul şi sarea în cantităţi mari şi mai ales E-urile sunt doar câteva dintre alimenetele rafinate, intens procesate care îţi pot afecta sistemul digestiv. Dr. Lareunţiu Luca, directorul Clinicii Puls, îţi explică den ce produse trebuie să te fereşti şi cum acţionează acestea asupra ficatului tău. Făina albă, zahărul şi sarea în cantităţi mari şi mai ales E-urile sunt doar câteva dintre alimenetele rafinate, intens procesate care îţi pot afecta sistemul digestiv. Dr. Lareunţiu Luca, directorul Clinicii Puls, îţi explică den ce produse trebuie să te fereşti şi cum acţionează acestea asupra ficatului tău.
Produsele rafinate de tipul grâului sau trestiei de zahăr, deşi provin din surse naturale, pentru că sunt supuse unor procese tehnologice devin lipsite de valoare nutriţională. Prin aceste procese, sunt extrase din sursa naturală doar anumite părţi (făina, zahărul), care, singure, nu doar că nu aduc nici un beneficiu organismului, dar îl mai şi suprasolicită şi îl îmbolnăvesc.
Zahărul. Alimentele grase aduc doar 20% din totalul colesterolului din organism. Restul de 80% este produs de ficat conform necesităţilor organismului. Atunci când ficatul oboseşte sau este suprasolicitat prin consumul unor alimente rafinate, cum sunt cele bogate în zahăr, el produce colesterol în exces. O dietă bogată în zahăr rafinat creste nivelul colesterolului total şi „rău” (LDL) şi al trigliceridelor şi scade nivelul colesterolului „bun” (HDL). Pentru că procesul de rafinare elimina toţi nutrienţii naturali din zahăr, atunci când acesta pătrunde în organism prin alimentatie, organismul trebuie să apeleze la propriile resurse de nutrienţi pentru a-l metaboliza. Deficitul nutritiv pe care îl produce consumul de zahăr determină dereglări atât la nivel hepatic, cât şi la nivelul întregului organism.
Pentru a reduce nivelul colesterolului din trebuie să excluzi zahă