Peste jumătate din cererile de restituire sunt depuse de culte. Guvernul caută soluţii ca să nu intre în colaps financiar. În 1995 s-a început reglementarea situației juridice a imobilelor preluate abuziv de către stat. Legea a fost schimbată de atunci de zeci de ori
Sursa: VLAD STĂNESCU
Aproximativ 144.800 de foşti proprietari riscă să nu îşi mai primească imobilele naţionalizate înapoi sau despăgubiri băneşti la justa valoare. Măsura pe care intenţionează să o ia statul român nu respectă Constituţia, potrivit avocaţilor.
Cu toate acestea, ei recunosc că până şi CEDO dă ca soluţie plafonarea despăgubirilor. Guvernaţii spun că varianta de plafonare a despăgubirilor la maximum 15% este una de avarie pentru că nu sunt bani.
88 de mii de imobile, ale cultului romano-catolic
Plata integrală pentru proprietăţile naţionalizate ar însemna un efort bugetar estimat la 16 miliarde de euro, din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) are 48.300 de dosare pe Legea 10 şi Fond Funciare în curs de soluţionare, iar autorităţile locale analizează nu mai puţin de 76.503 de notificări depuse tot pe Legea 10, potrivit datelor obţinute de EVZ. În plus, deşi la ora actuală, la ANRP, este vitală o bază de date a dosarelor de despăgubire, nu numai pentru cei direct interesaţi, dar şi pentru transparenţa instituţiei, aceasta nu este finalizată. Ca urmare, nu se poate urmări în timp real circuitul documentelor şi nu se poate consulta stadiul actual al soluţionării dosarelor. ANRP a explicat, pentru EVZ, că această situaţie s-ar putea rezolva în 2-3 luni.
Executivul a analizat şi varianta emiterii unor emisiuni de titluri pe 15-30 de ani prin care să acopere sumele necesare despăgubirii foşti