Am auzit multa lume discutând, de cele mai multe ori în necunostinta de cauza, despre “Patratul negru” al lui Malevici. Cei mai multi nu înteleg de ce se face atâta galagie pentru nimic?
Scurt pe 2 despre “Patratul negru pe fond alb”:
- realizat si expus pentru prima data în 1915;
- se afla la moment în Muzeul National de Arte din St. Petersburg, Rusia;
- acesta nu este cu adevarat un patrat geometric, laturile sale nu sunt egale;
- la diferite expozitii acest tablou era agatat în pozitii schimbate;
- exista trei exemplare ale “patratului negru”, dar aceste versiuni individuale se deosebesc unele de altele.
Kazimir Malevich - pictor si desenator rus, reprezentant al avangardei.
si-a creat propriul stil denumit suprematism care reprezinta un nou realism în pictura, o arta fara subiect, numind-o “suprematia creatiei pure în artele plastice”, de unde se si trage numele noului curent.
De ce e, totusi, genial “Patratul negru” lui Malevici? Deoarece e simplu. Iar Malevich e genial pentru ca lui i-a venit aceasta idee, si pentru ca el a realizat-o primul. Si nu conteaza ca oricine poate face la fel. El a fost primul si asta e meritul lui.
Iata o serie de lucruri/obiecte/actiuni care sunt la fel de simple si geniale, dar pe noi (muritorii de rând) nu ne-a dus mintea si capul sa facem la fel… si nici ceva asemanator.
1-2. Ambalaje pentru sucuri naturale imitând fructul din care este compusa bautura;
3. Un gard din lemn obisnuit, care la noi se vopseste în verde sau albastru de sus pâna jos, de la un capat de sat la altul, aici e colorat delicat, scândura cu scândura, imitând un set de creioane colorate.
4. “Dispozitiv” ingenios de ordonare si mentinere a firelor si cablurilor de la casti, boxe, printer, scanner aparat foto etc.
Si câteva exemple de statii de autobus/troleibus care pot f