Lupta cu sărăcia, atragerea investiţiilor şi mai multe joburi ar trebui să fie provocări în România, a ripostat astăzi comisarul pentru muncă şi afaceri sociale Laszlo Andor, în faţa europarlamentarilor reuniţi la Strasbourg, după ce a fost întrebat despre ce anume face Comisia Europeană pentru a preveni recrutarea românilor în condiţii precare şi fără beneficii sociale, pe mai multe pieţe din UE.
Europarlamentarul român Adriana Ţicău (PSD) a adresat o întrebare comisarului pentru muncă, la dezbaterea legată de drepturile muncitorilor care lucrează în altă ţară decât cea de origine, dar în interiorul UE. Ce face Comisia Europeană pentru a preveni munca nedeclarată şi dumpingul social la care de multe ori cad victime cetăţenii români, în special din cauza restricţiilor cu care se confruntă atunci când doresc să muncească în statele bogate din UE, a spus Ticau. Lupta cu sărăcia şi investiţiile pentru crearea de joburi în România sunt parte a problemei, a fost cheia răspunsului comisarului pentru muncă.
Comisarul UE pentru muncă despre restricţiile pentru români
El precizase anterior, în timpul aceleiaşi dezbateri, răspunzând eurodeputatei Renate Weber (PNL), că este nemultumit de răspunsurile statelor membre ale UE care au decis să prelungească restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari până la sfârşitul lui 2013 şi că le-a cerut să aducă argumente mult mai convigătoarea pentru a-şi motiva deciziile.
Weber: discriminarea românilor şi bulgarilor în UE
"Dacă am fi cetăţeni cu drepturi egale, am avea cu toţii dreptul la muncă fără restricţii, indiferent de ţara în care am dori să ne stabilim. Şi am avea cu toţii dreptul la libera circulaţie, fără restricţii, ceea ce nu se întâmplă, căci România şi Bulgaria nu au primit încă statutul de membre ale spaţiului Schengen, deşi criteriile tehnice sunt demult îndeplinite. Aşadar, concetăţe