Jim Yong Kim a fost ales preşedintele Băncii Mondiale, devenind primul doctor şi prima persoană cu origine asiatico-americană care preia conducerea instituţiei financiare internaţionale, după ce ţările emergente nu au reuşit să sprijine un contracandidat care să pună capăt monopolului american pe această funcţie, scrie Bloomberg.
Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a anunţat că l-a ales pe Jim Yong Kim, preşedintele Universităţii Dartmouth, pentru a prelua conducerea băncii de la Robert Zoellick, al cărui mandat se termină pe 30 iunie. Kim, 52 de ani, specialist în HIV/ SIDA, cu un doctorat în antropologie, a avut contracandidaţi din Nigeria şi Columbia.
Candidaturile "au pus accentul pe rolul preşedintelui şi pe direcţia viitoare de acţiune a Băncii Mondiale. Candidaţii au primit sprijin din partea diferitelor state membre, ceea ce a reflectat importanţa acestora", potrivit unui e-mail transmis de consiliul de administraţie. Kim, absolvent al Harvard Medical School, nu se încadrează în profilul tipic al celor care au deţinut anterior preşedinţia Băncii Mondiale, aceştia fiind politicieni sau provenind din sectorul economico-financiar.
Kim a promis să fie o punte între ţările în curs de dezvoltare şi economiile puternice ale lumii în lupta instituţiei împotriva sărăciei, Banca Mondială angajând anul trecut 57 de miliarde de dolari pentru construcţia de drumuri şi cumpărarea de acţiuni ale companiilor din economiile emergente.
Competenţa lui Kim în domeniul sănătăţii şi al dezvoltării precum şi experienţa de la Dartmouth "îi dau posibilitatea de a iniţia atât de necesara reorientare a rolului Băncii Mondiale în dezvoltarea globală", spune Eswar Prasad, academician la Brookings Institution şi fost oficial la FMI.
Rusia şi Mexic l-au sprijinit pe ministrul nigerian de finanţe Ngozi Okonjo-Iweala, care a primit şi aprobarea Braz