Patru firme din Moscova, toate cu activităţi din domeniul energetic sau specializate în servicii juridice şi de recuperare a datoriilor au preluat 18,5% din acţinile Băncii de Economii şi acum încearcă cu ajutorul justiţiei să-şi legalizeze achiziţia şi să participe la administrarea instituţiei financiare.
Ministerul Finanţelor anunţă că în perioada 22-23 martie 2012 au fost executate o serie de ordonanţe ale Judecătoriei Economice de Circumscripţie Chişinău (din 7 şi 12 martie 2012), în urma cărora 18,54% acţiuni ale Banca de Economii (BEM), aparţinând la acel moment Companiilor Rietel Limited şi Lectom LTD, au fost transferate către alţi proprietari.
Potrivit sursei, în urma executării ordonanţei, 18,54% din acţiunile BEM au fost transferate către alţi acţionari, cu reşedinţă în Federaţia Rusă (4,635% - către OOO „Energoremservis" (Moscova), 4,635% - către ZAO „Yurenergo EES" (Moscova), 4,635% - către OOO „Dimitrovskaia Energeticeskaia Kompania" (Moscova), 4,635% - către OOO „TopEnergoAudit" (Moscova).
Ministerul Finanţelor susţine că aceste tranzacţii au fost efectuate ilegal, deoarece în vigoare este ordonanţa Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din 24 august 2011, care se referă la blocarea acţiunilor deţinute de companiile Rietel Limited şi Lectom LTD.
„Drept rezultat, CNPF a impus o ordonanţă repetată de blocare a acţiunilor date. În acelaşi timp, Banca Naţională a Moldovei (BNM), respectând cadrul legal, a emis un aviz ce blochează dreptul de vot al noilor acţionari", se mai spune în comunicatul ministerului Finanţelor.
La 12 aprilie, la adunarea generală repetată a acţionarilor BEM au fost desemnaţi noii membri ai Consiliului de Administrare, în conformitate cu procedura stabilită şi legislaţia în vigoare. Noii membri ai Consiliului de Administrare sunt Victor Bodiu, Octavian Calmâc, Veaceslav Mămăligă, Elena Matveeva, repreze