USL încearcă, săptămâna viitoare, demiterea Guvernului. Dacă nu va reuşi, Opoziţia va repeta tentativa după alegerile locale.
USL a depus, ieri, prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, iar votul pe acest subiect va fi dat, probabil, săptămâna viitoare. Dezavantajaţi de aritmetica parlamentară, liderii USL au anunţat o nouă moţiune după alegerile locale, pentru care au nevoie de un nou lot de dezertări din tabăra Puterii.
Depunerea moţiunii de cenzură este însoţită şi de alte acţiuni ale USL la nivelul Senatului şi al Camerei, ceea ce echivalează cu renunţarea la greva parlamentară.
Pentru aprobarea moţiunii de cenzură, Opoziţia ar avea nevoie de 231 de voturi, în condiţiile în care Legislativul mai are 460 de parlamentari, faţă de cei 471 cât avea iniţial. Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Pe hârtie, Opoziţia are 215 parlamentari, după ce, ieri, doi deputaţi, Gheorghe Hogea şi Liviu Rusu, au anunţat că trec de la PDL la PNL. Alţi doi parlamentari din tabăra Puterii au negociat cu Opoziţia. Unul dintre aceştia este deputatul PDL Marius Dugulescu, care a avut, ieri, o întâlnire informală cu şeful PNL, Crin Antonescu, şi a promis sprijin pentru moţiunea de cenzură. Opoziţia ar avea promisiuni de sprijin şi de la senatorul UNPR Corneliu Grosu.
In total, USL s-ar baza pe 217 voturi, insuficiente pentru adoptarea moţiunii de cenzură. Liderii USL afirmă, neoficial, că li s-a putea alătura şi alţi parlamentari ai Puterii, cum ar fi senatorul PDL Mihaela Popa, dar că timpul până la votarea moţiunii este prea scurt pentru schimbarea majorităţii.
De cealaltă parte a baricadei, şi Puterea şi-a luat măsuri de preca