Autorităţile chineze au hotărât să nu mai repatrieze refugiaţii Coreii de Nord. Prin această decizie, Beijingul dă curs unei cereri pe care Coreea de Sud i-a făcut-o cu mult timp în urmă şi pedepseşte Phenianul pentru lansarea rachetei intercontinentale, chiar dacă aceasta a explodat în timpul testării.
Zilnic, circa 30 de oameni fug din Coreea de Nord în China. Beijingul a arătat Phenianului cine este şeful, dar, pe de altă parte, nu s-a abţinut să livreze armament regimului nord-coreean. China este suspectată că ar fi furnizat lansatorul mobil al rachetei cu rază lungă de acţiune pe care Coreea de Nord l-a prezentat în cursul paradei militare de duminică, scrie „Washington Times". Vehiculul cu 16 roţi, cunoscut sub numele de „transportor-înălţător-lansator" pare să aibă la bază un design chinez, spune Ted Parsons de la revista „Jane's Defense Weekly".
Fără alimente
Tot drept pedeapsă pentru testul cu racheta, Statele Unite au suspendat asistenţa alimentară pentru Phenian. Imediat, Coreea de Nord a anunţat că nu mai respectă moratoriul privind testele balistice şi nucleare convenit cu SUA în luna februarie, în schimbul unui ajutor alimentar. În plus, regimul dictatorial nord-coreean a avertizat că nu va accepta inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru verificarea programului de îmbogăţire a uraniului, conform unor surse diplomatice citate de presa niponă. Phenianul acceptase, în principiu, în februarie, revenirea inspectorilor AIEA.
Între timp, presa sud-coreeană afirmă că regimul comunist ar pregăti un al treilea test nuclear. În acelaşi timp, SUA şi aliaţii din regiune - Japonia şi Coreea de Sud -au anunţat că sunt dispuşi să-şi folosească toate mijloacele pentru a nu permite alte provocări din partea Coreii de Nord. Şeful Comandamentului american din Pacific, Samuel Locklear, a spus că nu exclude