Liderii USL au depus, miercuri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu. Titlul acestei prime moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu este "Opriţi Guvernul şantajabil". Documentul a fost depus la Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Moţiunea de cenzură este semnată de 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea acestui demers. Documentul se referă la trei teme şi are 15 pagini.
VEZI AICI PRINCIPALELE PARAGRAFE ALE MOŢIUNII DE CENZURĂ INIŢIATE DE USL
Potrivit deputatului Mircea Duşa, liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor, aceste capitole se referă la "gestionarea frauduloasă" de către Guvern a resurselor ţării prin privatizări, alocarea de bani de către Guvernul Ungureanu, pe criterii politice, pentru primăriile PDL, UNPR şi UDMR, respectiv reorganizarea, prin intervenţia Guvernului şi "încălcarea autonomiei universitare", a UMF Târgu Mureş şi înfiinţarea liniei de limbă maghiară.
Potrivit lui Duşa, există şi "o şansă matematică" de votare a moţiunii de către plenul reunit al celor două Camere.
"Eu cred că există şanse aşa cum zi de zi şi ceas de ceas tot pleacă câte un parlamentar de la putere. Aţi văzut că azi au plecat doi. De fapt trei, nu a fost în sală să anunţe cel de-al treilea, cel care a venit la PSD, domnul Cioban. Până când vom ajunge să dezbatem moţiunea probabil că vor mai pleca parlamentari şi există o şansă chiar ca moţiunea să treacă, vorbind matematic", a spus Duşa.
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică