Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cere liderilor partidelor politice să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi să nu folosească în scopuri politice persoanele, spaţiile, slujbele şi însemnele bisericeşti, Biserica păstrându-şi echidistanţa faţă de partide
Într-un comunicat de miercuri al Patriarhiei Române se arată că Sfântul Sinod rămâne ferm în ceea ce priveşte implicarea preoţilor în politică, aşa cum a afirmat şi în 1996, 2000 şi 2008. "Cu privire la implicarea clerului în politică, Sfântul Sinod îşi înnoieşte punctele de vedere din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000 şi din 2008. În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă. Opţiunea sa politică se exprimă prin vot", se precizează în comunicat.
În acelaşi timp, Sfântul Sinod face un călduros apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti. "Sfântul Sinod îi asigură că Biserica - păstrându-şi echidistanţa faţă de partide - va continua să se implice în politica generală a ţării, contribuind - prin mijloace specifice - la apărarea democraţiei, a libertăţii, a credinţei în Dumnezeu, a independenţei şi integrităţii Patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu, precum şi orice formă de extremism", a mai precizat sursa citată.
În acelaşi context,