Problemele financiare au determinat ţările occidentale să reducă din cheltuielile militare, după 13 ani consecutivi de creştere, însă există şi state care văd în această decizie o oportunitate.
Majoritatea ţărilor care-şi micşorează bugetele destinate apărării încearcă să-şi reducă deficitele bugetare. Este cazul Germaniei, Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite. În 2011, aceste ţări au simţit efectele crizei financiare şi economice care a afectat mai multe state de pe glob. Brazilia, însă, a făcut-o din alte motive. După zece ani de creştere continuă a cheltuielilor militare, în 2011 a înregistrat o scădere pe acest plan, în special pentru a încetini creşterea economică şi pentru a reduce inflaţia. Mai este şi situaţia Indiei, o ţară care şi-a crescut continuu cheltuielile destinate apărării, iar în 2011 a făcut-o în termeni absoluţi, a declarat Carina Solmirano, cercetător în cadrul Institutului de Cercetări Internaţionale pentru Pace (SIPRI).
Întrebată de publicaţia Deutsche Welle dacă ţările occidentale sunt în pericol de a-şi pierde influenţa militară în contextul în care China şi Rusia îşi cresc bugetele destinate apărării, Solmirano a spus că Statele Unite au, de departe, cel mai mare buget alocat apărării, reprezentând aproape 40% din cheltuielile militare de la nivel global. "Deci, pentru Statele Unite cred că nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dar Rusia a depăşit Marea Britanie şi Franţa, devenind acum al treilea mare cheltuitor când vine vorba de bugetul militar, după SUA şi China. Dar în ceea ce priveşte scăderea bugetului alocat apărării în ţările europene, în special în Germania, Franţa şi Marea Britanie, trebuie să analizăm dacă va exista un impact geopolitic în urma acestor schimbări. Nu cred că se pune problema pierderii influenţei militare, dar Rusia şi China urmăresc, în mod clar, să devină puteri mai mari la niv