Sute de români au luat anul trecut boala Lyme de la căpușe, iar numărul lor crește de la an la an. Medicii ne învață care sunt semnele cele mai frecvente ale „bolii cu o mie de fețe” și complicațiile neașteptate pe care le poate cauza.
Boala Lyme este cauzată de o bacterie numită „spirochete” și se transmite prin căpușe infectate (FOTO o căpușă în piele). Cu toate acestea, Lyme nu este o boală transmisibilă de la o persoană la alta. Ea provoacă afecţiuni ale pielii, ale articulaţiilor, iar în cazurile mai grave, afectează chiar şi inima sau sistemul nervos.
Cum o recunoaştem
Lyme este numită şi "boala cu o mie de feţe" pentru că simptomele acesteia pot fi deseori confundate cu cele ale altor afecţiuni, ceea ce o face extrem de greu de depistat.
Medicii spun că acestă boală se manifestă în trei etape.
Într-o primă fază Lyme are o manifestare cutanată, când se pot observa mici inflamaţii la nivelul pielii.
La câteva zile de la muşcătură poate apărea o pată roşie, în jurul locului unde a avut loc muşcătura. Ea se poate vedea clar, fiind ca un punct roşu-aprins.
Acest tip de iritaţie se numeşte “eritem migrator".
Apoi, pot apărea alte reacţii asemănătoare, însă, chiar dacă se pot observa multiple iritaţii, nu însemnă că au fost mai multe muşcături. De multe ori, manifestările cutanate sunt însoţite de ameţeli, spasme musculare sau chiar dureri de cap, confundate deseori cu simptomele unei afecţiuni virale. Cu toate acestea, doar trei din patru oameni dezvoltă acestă iritaţie.
Etapa a doua - apar afecţiunile cardiovasculare.
Iritaţiile trec de la sine, în aproximativ patru săptămâni de la muscătură. Alte simptome pot apărea chiar şi la câteva luni de la iritaţia iniţială. În acest timp însă bacteria s-a instalat în organism şi afecteză articulaţiile, inima şi chiar sistemul nervos (FOTO paralizie facială)