O femeie din patru, cu vârsta de peste 33 de ani, a făcut cel puțin un avort, arată sondajul național "Atitudini și percepții privind întreruperile sarcinilor nedorite în România și responsabilitățile autorităților", lansat de Institutul pentru Politici Publice. 47% dintre respondente spun că au făcut un control ginecologic mai rar de o dată pe an, iar 5% admit că nu au fost niciodată la un control de specialitate.
Concluziile cercetării arată că 46% dintre respondente susțin că nu sunt îngrijorate că ar putea rămâne însărcinate fără să își dorească. Pe de altă parte, 36% dintre femei declară că au avut cel puțin un avort, iar o femeie din patru de peste 33 de ani a făcut cel puțin un avort (numărul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani, care au realizat întreruperi de sarcină este totuși în scădere față de cercetări similare din anii precedenți).
47% dintre respondente spun că au făcut un control ginecologic mai rar de o dată pe an, iar 5% recunosc că nu au fost niciodată la un control de specialitate.
Sondajul de opinie a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ pentru femeile fertile din populația României, cu vârste între 18-49 de ani, în perioada 28 februarie-10 martie 2012. Studiul demonstrează cât de importantă este educaţia în rândul femeilor din România cu privire la o sarcină nedorită.
Potrivit IPP, cercetarea care se lansează în contextul controverselor legate de iniţiativele legislative menite să condiționeze efectuarea unei întreruperi de sarcină de participarea la o ședință de consiliere, se constituie inclusiv într-un apel pentru a se organiza dezbateri publice în București și în țară pe această temă, astfel că femeile din România cărora li se aplică orice lege privind întreruperea de sarcină să fie cât mai larg consultate.
Dezbaterile vin după ce deputații Sulfina Barbu și Marius Dugulescu au inițiat u