Angajamentul NATO în Afganistan ia într-un fel sfârşit în 2014. De fapt, aliaţii se află acum în linie dreaptă pentru a decide cum şi când anume se vor retrage cele 13.000 de trupe rămase încă în acest teatru de operaţiuni.
Corespondentul RFI la Bruxelles, MIhaela Gherghişan
Miercuri, la Bruxelles, miniştrii de externe şi cei ai apărării din ţările NATO se consultă privind această strategie care va trebui adoptată într-o lună, la summit-ul Alianţei de la Chicago. Un singur mesaj ar vrea NATO să fie reţinut acum : aliaţii sint uniţi şi retragerea se va petrece cu bine…
Retragerea din Afganistan ca şi rolul pe care îl va juca NATO mai apoi în această regiune nu sint deloc subiecte de consens. Aliaţii sint uniţi, ei vorbesc de multă vreme despre o retragere probabilă şi apoi sigură în 2014 dar iată că Franţa anunţa în februarie că se va retrage de fapt cu un an mai devreme.
Şi atunci şi acum NATO a încercat să minimalizeze acest anunţ, dar e limpede că el a dezbinat Alianţa.
De fapt această decizie franceză a forţat mâna reponsabililor NATO de la Bruxelles să deschidă oficial dezbaterea despre calendarului de retragere. Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a deschis discuţia mai clar pentru prima dată în prezenţa preşedintelui Traian Basescu în data de 1 martie, aici la Bruxelles.
Iar dacă în Franţa alegerile prezindenţiale sint câştigate de Fraçois Hollande, atunci cele peste 3000 de trupe franceze se vor întoarce acasă chiar anul acesta, iata un element de stres în plus pentru planificatori.
Iar alte surprize vin de la ţările participante la operaţiunea din Afganistan care nu sint membre NATO. Australia a anunţat miercuri dimineaţă că-şi va retrage tot în 2013 cei 1550 de soldaţi aflaţi acum în Afganistan. Şi acest anunţ a fost minimalizat la Bruxelles…
Şi toate acestea înainte chiar ca administraţia ameri