Curtea Constituţională a decis că nu este legală impunerea unei contribuţii pentru sănătate pentru pensiile mai mici de 740 de lei, ceea ce înseamnă că bugetul Sănătăţii va pierde un procent important din veniturile bugetate.
După noul mod de calcul, contribuţia pentru sănătate se va plăti la diferenţa dintre pensia stabilită şi 740 de lei, în condiţiile în care anterior acestei decizii cei 5,5% plătiţi de pensionari la sănătate se calculau la pensia efectivă şi care era mai mare de 740 de lei.
Din 2011, pensionarii cu venituri de peste 740 de lei plătesc contribuţii la sănătate, care reprezentau 5,5% din venit.
Există peste 5 milioane de pensionari în România, din care aproximativ 2 milioane au pensii de peste 700 de lei. Dacă se ia în considerare o pensie medie de 1.000 de lei pentru aceşti 2 milioane de pensionari, ar rezulta că sumele anuale încasate la fondul pentru Sănătate ar fi de circa 80 milioane de euro, arată calculele ZF. Banii strânşi din aceste contribuţii pe sănătate merg la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) care are un buget de aproximativ 5 miliarde de euro.
Anul trecut CNAS a strâns venituri de 1,69 mld. lei (aproape 400 mil. euro) din contribuţiile datorate de pensionari, iar anul acesta îşi bugetase cu 17% mai puţin, adică 1,4 mld. lei (325 mil. euro).
Pentru angajaţi, contribuţiile pentru sănătate reprezintă 10,7% din venitul brut (cumulat pentru angajat şi angajator).
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunţat, citată de Mediafax, că pensionarii nu trebuie să depună o cerere pentru a li se calcula pensiile după aplicarea acestei decizii, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aplicându-se în mod automat.
CNPP atrage atenţia că de la data publicării în Monitorul Oficial, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor, dar şi că