Intervenţia NATO în Afganistan este din ce în ce mai nepopulară în statele membre ale Alianţei, dar strategia nu se va schimba. Angajamentul pentru un parteneriat de lungă durată cu Afganistanul şi menţinerea strategiei vor fi reiterate miercuri la Bruxelles de miniştrii de Externe şi ai Apărării din NATO, la ultima lor reuniune înainte de summit-ul de la Chicago.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Atacurile din recentele zile survenite în Afganistan, dar gestionate de forţele NATO şi de forţele afgane arată că acestea din urmă devin tot mai capabile. Iată optimismul imperturbabil afişat de Alianţa Nord-Atlantică ai cărei miniştrii de Externe şi miniştrii ai Apărării se reunesc pentru două zile la Bruxelles.
Strategia, obiectivul şi calendarul stabilite în 2010 la summit-ul Alianţei de la Lisabona nu vor fi schimbate-iată principalul mesaj la care ne putem aştepta de la reuniunea de miercuri.
Până la sfârşitul anului 2014, când toate cele 13 mii de trupe NATO se vor fi retras de pe teren, va trebui ca forţele afgane să le înlocuiască. Ministeriala actuală va încerca să obţină un consens asupra formatului acestor forţe de securitate.
În total, 352 de mii de persoane vor fi afectate de partea afgană pentru securitatea teritoriului. Numărul va scădea probabil la aproximativ 230 de mii în 2017.
Finanţarea acestor forţe este un alt mare subiect de dezbatere, estimată de SUA la peste patru miliarde de dolari pe an, începând din 2015. Cifra este pusă sub semnul întrebării de Franţa, care nu vede cum am putea şti acum într-un cadru atât de schimbator, care vor fi nevoile de peste trei ani.
În fine, toate aceste detalii n-au nevoie să fie explicate acum opiniei publice. Aceasta, îngrijorată sau pur şi simplu plictisită de acest conflict în care ţările Alianţei au suferit pierderi umane importante, trebuie să înţe