Comisia Europeană şi-a reiterat astăzi nemulţumirea faţă de argumentele oferite de cele nouă state membre care au decis să menţină până la sfârşitul lui 2013 restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari. Sursa: Reuters
“Comisia nu a fost mulţumită de argumentele (oferite de statele respective)", a avertizat astăzi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale Laszlo Andor, citat de Agerpres.
Oficialul comunitar a reamintit că a trimis scrisori statelor care aplică încă restricţii pentru a le încuraja să-şi modifice decizia, dar şi pentru a le cere explicaţii suplimentare.
“În scrisoarea mea am menţionat faptul că nu există argumente suficiente. Guvernele vor trebui să ofere analize suplimentare care eventual să justifice aceste decizii", a spus comisarul european, care a subliniat beneficiile sociale şi economice ale liberei circulaţii pentru lucrători.
El a precizat totuşi că decizia unor state de a menţine restricţiile pe piaţa muncii nu reprezintă o discriminare, întrucât cele trei etape prin care ţările membre se pot folosi de restricţii sunt prevăzute în acordurile de aderare şi au fost aplicate şi ţărilor intrate în UE în 2004.
Laszlo Andor a subliniat totodată că Bruxellesul este determinat să asigure, conform angajamentelor existente, libertatea de mişcare pentru lucrători şi să lupte împotriva muncii la negru şi a altor forme de abuz.
El a atras totuşi atenţia că România şi Bulgaria trebuie să depună la rândul lor eforturi pentru a crea locuri de muncă la nivel local şi pentru a lupta împotriva sărăciei. “Este foarte important de asemenea să fie depuse eforturi pentru a crea locuri de muncă şi pentru a lupta împotriva sărăciei în România şi Bulgaria. Este de asemenea important să se investească mai mu