Peste 35 la sută dintre femei au avut cel puţin un avort, la categoria de vârstă 18 - 32 de ani procentul întreruperilor de sarcină fiind în scădere faţă de anii precedenţi, rezultă dintr-un sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Potrivit IPP, "femeile din eşantionul cercetării, reprezentative la nivel naţional, au în general un nivel scăzut de educaţie sexuală, respectiv în domeniul sănătăţii reproducerii şi cunosc foarte puţin despre efectele folosirii mijloacelor de contracepţie".
"În locul asumării de responsabilităţi pe baza accesării cât mai multor informaţii, ele aşteptă ca statul să facă mai mult. 46 la sută din respondentele la sondaj pretind că nu ar fi îngrijorate că ar putea rămâne însărcinate fără să îşi dorească", se arată în documentul citat.
Astfel, potrivit răspunsurilor primite, 36 la sută dintre femei au avut cel puţin un avort. Totodată, o femeie din patru cu vârste peste 33 ani a declarat că a făcut cel puţin un avort.
Specialiştii spun că numărul femeilor cu vârste cuprinse între 18 - 32 de ani care au făcut întreruperi de sarcină este în scădere faţă de cercetări similare din anii precedenţi.
Autorii studiului consideră că îngrijorător pentru responsabilitatea fiecăreia faţă de controlul stării de sănătate este şi procentul de 47 la sută al celor care spun că au făcut un control ginecologic mai rar de o dată pe an.
"Mai grav, cinci la sută spun că nu au fost niciodată la un control de specialitate, ceea ce este îngrijorător pentru starea de sănătate a femeilor, de unde şi incidenţa tot mai mare a cazurilor de cancer de col uterin", apreciază şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie de la Spitalul Elias din Bucureşti, profesor doctor Radu Vlădăreanu.
IPP consideră că nivelul scăzut de educaţie privind sănătatea reproducerii ar trebui să stea în atenţia autorităţilor executive