Şomajul în rândul tinerilor din Europa a crescut cu 50% de la declanşarea crizei financiare, în 2008, şi avansează mai rapid decât şomajul total, în prezent aproape jumătate dintre tinerii din UE neavând un loc de muncă permanent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE).
Trei documente obţinute de către The Guardian prezintă măsurile prin care CE intenţionează să creeze 17,5 milioane de locuri de muncă până în 2020. Acestea zugrăvesc însă o imagine sumbră a perspectivelor pentru tinerii europeni şi subliniază modul în care criza datoriilor suverane din ultimii doi ani a adâncit decalajul dintre succesul ţărilor din nordul zonei euro şi situaţia ţărilor de la periferie, scrie The Guardian.
În prezent, trei persoane din zece care îşi pierd locul de muncă au mai puţin de 24 de ani, deşi tinerii reprezintă doar o zecime din forţa de muncă totală, potrivit studiului CE.
În UE sunt 5,5 milioane de persoane cu vârsta între 15 şi 24 de ani care nu au un loc de muncă, ceea ce înseamnă o rată a şomajului de 22,4% pentru această categorie de vârstă, în creştere faţă de începutul anului 2008, când era de 15%. Cifrele maschează diferenţe naţionale şi regionale semnificative.
În timp ce în Spania şi Grecia jumătate din tineri sunt şomeri, în Germania, Austria şi Olanda doar unul din zece tineri nu are un job. În alte şase ţări, şomajul în rândul tinerilor este de 30%. Dintre cei care muncesc, 44% au contracte temporare.
"Nivelul şomajului în rândul tinerilor rămâne foarte îngrijorător. Tinerii care nu au un loc de muncă şi nu mai urmează cursurile unei instituţii de învăţământ reprezintă cel mai problematic grup. În al doilea trimestru al anului trecut, mai mult de 13% dintre tineri se aflau în această situaţie", se arată într-unul dintre documente.
La un summit organizat în iunie liderii europeni vor analiza cum să fie rezolvată problema înrăută