Fondul Monetar Internaţional (FMI) dispunea la jumătatea lunii aprilie de resurse financiare disponibile pentru împrumuturi în valoare de 250,8 de miliarde de DST (aproximativ 386 miliarde de dolari), în creştere cu 2,1% faţă de primul trimestru din acest an, reiese din datele publicate luni de FMI.
Valoarea este calculată la un curs de 1 DST (Drept Special de Tragere) valoarează 1,542 dolari.
FMI derula, la aceeaşi dată, un număr de 22 de împrumuturi cu tot atâtea state, pe baza fondurilor din contul de resurse generale (GRA). Împrumuturile pe care FMI le are în derulare din contul GRA pot fi de tip stand-by, împrumuturi extinse, de tip linie de credit flexibilă.
România are în derulare un acord stand-by de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială.
FMI are acorduri de tip stand-by cu Antigua, Bosnia, El Salvador (acord de tip preventiv), Georgia (acord de tip preventiv), Irak, Jamaica, Maldive, România (acord de tip preventiv), Serbia, Sri Lanka, St. Kitts, Ucraina, potrivit datelor FMI.
La rândul lor, Columbia, Mexic şi Polonia au primit fiecare de la FMI, în 2011, linii flexibile de credit, de tip preventiv.
Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011. Acordul expiră pe 30 martie 2013.
Împrumutul de tip stand-by este cel mai comun tip de acord de credit, proiectat pentru a oferi asistenţă financiară pe termen scurt.
A cincea evaluare a acordului cu România
În perioada 24 aprilie - 7 mai o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), ultima condusă de Jeffrey Franks, se va afla la Bucureşti pentru cea de-a cincea e