Semnale de rău augur vin din toate părţile pentru actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy – din propria tabără, din sondaje, chiar şi din alte state europene. Jacques Chirac îl preferă pe socialist.
Cu câteva zile înainte de alegeri, cărţile par făcute pentru ieşirea din scenă a actualului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. Semnalele vin din toate părţile. În primul rând, din sondaje. Ultimele patru anchete privind intenţiile de vot arată o victorie a socialistului François Hollande atât în primul tur (duminică, 22 aprilie), cât şi în cel de-al doilea, de pe 6 mai. La primul scrutin, Hollande ar obţine aproximativ 28% din voturi, faţă de 27% pentru actualul lider de la Elysée.
Următoarea rundă însă ar fi mult mai clar departajată: între 55 şi 56% pentru socialist şi 47% pentru Sarkozy. Lucrurile se mai pot schimba, dovada fiind că, de şase luni încoace, un alegător din doi şi-a schimbat intenţia de vot, dar tendinţa pe ultima sută de metri este net în favoarea socialistului. Fiecare dintre candidaţii aflaţi în frunte încearcă să-şi atragă de partea sa aliaţi dintre candidaţii cu şanse mai mici de a trece de primul tur: Hollande ar miza pe sprijinul lui Jean Luc Mélenchon (extrema stângă - 12%), în timp ce Sarkozy s-ar baza pe voturile candidatului de centru François Bayrou (10%). Evident, cartea de schimb ar fi funcţia de premier sau câteva funcţii de miniştri. Candidata extremei dreapta, Marine Le Pen (circa 15%), nu pare să se poziţioneze în niciun fel. Preferă să „parieze pe o surpriză".
Germania, pregătită de schimbarea de gardă
Semnale vin şi de la cel mai important aliat, Germania. Propunerea lui Sarkozy de a modifica mandatul Băncii Centrale Europene pentru a permite intervenţia acesteia în rezolvarea crizei Eurozonei a fost respinsă fără drept de apel la Berlin. Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert,