Anumite prevederi din Legea achiziţiilor publice permit autorităţilor publice să jongleze cu banii şi să-i împartă cum doresc ele. Deşi se vorbeşte de economii şi de cheltuirea cu cap a fondurilor publice, portiţe bine ticluite din lege fac ca preţurile de achiziţie să nu fie cele mai bune sau ca firme fără experienţă să câştige contracte grase.
GdS v-a prezentat acum câteva săptămâni situaţia de la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ Dolj, unde conducerea a profitat de o prevedere din legislaţia achiziţiilor publice care i-a permis să cumpere direct, fără licitaţie publică, televizoare, laptopuri, aparate foto şi alte obiecte de 170.000 de lei. Nu discutăm aici de oportunitatea acestor achiziţii, ci de metoda folosită. Este un principiu lesne de înţeles că vrei să cumperi cel mai bun produs la cel mai mic preţ, principiu pe care îl aplicăm fiecare dintre noi atunci când mergem la piaţă, de exemplu. În cazul bibliotecii, preţul obţinut ar fi fost mai mic, datorită concurenţei dintre firme.
Astăzi vă vom prezenta încă un caz de cumpărare directă, prin care peste 60.000 de lei au fost direcţionaţi către o societate comercială, în condiţiile în care biblioteca ar fi putut face economii substanţiale dacă organiza o licitaţie publică. Evident, conducerea bibliotecii a cheltuit banii respectând pragul maxim de 15.000 de euro impus de legislaţie, aşa cum vom vedea în continuare.
Atenţie: se filmează!
În martie anul acesta, biblioteca a semnat un contract denumit „Materiale promoţionale personalizate pentru promovarea imaginii“ cu firma Ramicos Media, mai simplu spus cu societatea care deţine postul Gtv. Obiectul contractului îl constituie filmarea, editarea video, montajul audio-video cu efecte speciale şi inscripţionarea pe suport magnetic DVD. Pentru un singur minut, biblioteca va plăti postului TV 500 de lei, adică 114 euro,