Independenţa Transnistriei, cu protecţie din Rusia, şi perspectiva unirii Republicii Moldova cu România – destul de zgârcit în declaraţii la Chişinău, vice-premierul rus Dmitri Rogozin şi-a dezlegat limba, la Tiraspol.
„Chemările spre unirea cu România, care vin de la Chişinău sunt lipsite de logică şi denotă o închipuire distorsionată a istoriei. Când cei 200 de ani de relaţii moldo-ruse sunt considerate drept ocupaţie, există cazuri de presiuni asupra limbii ruse, multe lucruri par a fi o ofensă directă. Pentru principiul de statalitate trebuie să lupţi şi, dacă Moldova vrea să lupte, atunci, statalitatea se va fortifica. Dacă apar idei de unire cu România, atunci, vrei nu vrei, Moldova va fi nevoită să accepte dorinţa Transnistriei de a avea o viaţă de sine stătătoare”, a declarat oficialul rus.
„În prezent, nu există claritate politică în ceea ce ţine de scopurile şi obiectivele conducerii de la Chişinău, inclusiv ale celor care pledează pentru unirea cu România. Iată de ce chestiunea ce ţine de statutul Transnistriei, de colaborarea care poate fi între Tiraspol şi Chişinău nu este o chestiune de actualitate”, a mai spus Dmitri Rogozin.
“Noi ne dorim ca Transnistria să stea sigur pe picioare şi să fie nu doar politic de sine stătătoare, dar şi economic”, a afirmat vice-premierul rus, citat Olvia Press, preluată de Unimedia.md. „Militarii ruşi se vor afla aici atât timp cât va fi nevoie pentru ca republica să se întărească. şi, sub presiunea cuiva, noi de aici nu avem de gând să plecăm”, a întărit Dmitri Rogozin.
“Timp de 20 de ani, republica moldovenească nistreană (n. red. – separatistă) s-a afirmat ca o entitate economică şi spirituală mândră şi de sine stătătoare. Voi v-aţi apărat libertatea, securitatea, deci independenţa. Acum aveţi un preşedinte tânăr, energic. Salutăm aceste schimbări şi suntem dispuşi să vă ajutăm. Vom face