Notarii ar putea practica tarife libere, stabilite de comun acord cu solicitanţii, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Senat.
Totodată, proiectul elimină condiţia cetăţeniei române pentru accesul în profesie şi stabileşte că oricare cetăţean al UE sau al Spaţiului Economic European poate dobândi calitatea de notar.
Senatul a adoptat recent proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţilor notariale nr.36/1995 ce prevede, printre altele, liberalizarea tarifelor notarilor.
Astfel, conform propunerii legislative, notarul public poate stabili, de comun acord cu solicitantul, tariful pentru serviciile prestate, in conditiile in care normele legale in vigoare prevad ca onorariile minimale sunt stabilite de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, cu aprobarea ministrului justitiei.
"Anticipam ca eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativa ar putea conduce la o concurenta intre cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetatenilor la preturi mai mici, pentru ca, in momentul de fata, atunci cand se vorbeste de un tarif minim, acolo se opreste si concurenta. Fiind un tarif minim impus administrativ, nu mai poti sa gasesti, la un alt cabinet notarial, acel tip de serviciu, la un tarif mai mic. Poate ca sunt structuri, forme notariale sau notari care sunt in masura si doresc sa furnizeze acest serviciu notarial la tarife mai mici in legatura cu anumite categorii de acte", declara ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la sfarsitul lunii februarie.
Tariful liber va fi practicat doar pentru anumite acte si proceduri notariale, acestea fiind stabilite de ministrul Justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii, se arata in proiectul de lege.
Citeşte pe AVOCATNET.RO ce operatiuni pot fi indeplinite de notarul public