13 persoane din București, Constanța, Sinaia sau Brăila, specializate în infracţiuni informatice și obținerea unor sume importante din atacurile frauduloase au fost ridicate de procurorii din Ploiești. Printre victimele hackerilor se numără site-ul Kaspersky, dar și firme din Hong-Kong şi Cipru.
UPDATE ORA 13.50
În momentul perchezițiilor, desfășurate foarte devreme miercuri dimineață, procurorii DIICOT și BCCO au găsit la trei dintre suspecți calculatoare deschise pe care rulau aplicații care permiteau fraudarea site-urilor. „De asemenea, unii dintre ei au aruncat pe geam stick-uri, CD-uri și materiale pe care existau dovezi ale infracțunilor informatice. La suspectul din Sibiu am găsit un miliard de lei vechi", ne-a spus Ionuț Botnaru, șeful DIICOT Ploiești.
În speță este implicat și un prahovean, Alexandru Ghica, din Sinaia. Audierile continuă la DIICOT Ploiești pentru stabilirea gradului de vinovăție al fiecăruia dintre suspecți, toți cu vârste foarte tinere, de aproximativ 20 de ani.
Procurorii DIICOT au colaborat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii din cadrul Secret Service şi FBI.
ORA 9.30
Procurorii DIICOT din Ploiești au descins miercuri dimineață la 15 domicilii, dintre care 6 în Bucureşti, 3 în Constanta şi câte una în Sinaia, Piteşti, Brăila, Craiova, Sibiu, com.Fintea, jud.Dâmboviţa, de unde au ridicat calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice.
Potrivit procurorilor, grupul a operat în perioada octombrie 2010 - aprilie 2012, iar Ghica Alexandru şi Ursu Mihai Valentin au fost „capii“ rețelei. Ei au pus bazele grupului infracţional organizat, la care au cooptat ulterior alte 11 persoane.
Cei doi au obţinut prin intermediul unor aplicaţii informatice puse la dispoziţie de către Ene Alin Gabriel, datele unor conturi SIP şi VOIP, pe care le-au folosit pentru a apela numere cu suprataxă d