Vechiul palat domină Piaţa Mihai Viteazu, unul dintre locurile simbolice ale Clujului.
La capătul străzii Regele Ferdinand I, în apropierea malului Someşului Mic, în colţul dinspre strada Horea, Palatul Babos domină Piaţa Mihai Viteazul, de mai bine de o sută de ani. Clădirea atrage şi azi privirile turiştilor precum şi ale localnicilor, dată fiind „statura" sa impozantă.
Complex architectural de la sfârşitului secolului XIX
Edificiul face parte dintr un complex arhitectural finalizat la sfârşitul secolului XIX, alături de Palatul Szeky, Palatul Berde şi Palatul Elian. Palatul fost construit la începutul anilor 1890, iar numele i a fost dat de primul proprietar, Sandor Babos. Până în 1944, la etajul doi al palatului a funcţionat o breaslă artistică ardeleană. Încăperile de la parter, transformate în spaţii comerciale, au constituit sediile diverselor magazine. Alura impozantă a Palatul Babos era pusă în valoare de faptul că în vecinătatea lui se aflau doar case de dimensiuni mici, având doar câte un etaj.
Istorie comercială
Multă vreme, platforma din faţa palatului Babos a fost utilizată drept piaţă agro-alimentară, în care producătorii particulari şi de stat îşi comercializau produsele. Odată cu sistematizarea zonei, piaţa agro-alimentară a fost mutată din faţa palatului Babos, locul ei fiind luat de un spaţiu de promenadă care se întindea până în faţa cinematografului Republica, unde o fântână arteziană desfăta privirile trecătorilor cu jocul ei de ape.
Alimentară „Gostat"
După 1947, la parterul palatului Babos, a funcţionat un magazin alimentar, de tip „Gostat", aprovizionat de Gospodăriile agricole colective de stat. Magazinul avea două raioane: mezeluri şi lactate. De la raionul de mezeluri, se putea cumpăra celebrul cârnat csabay cu chimen, produs arhicunoscut şi apreciat în perioada comunistă, datorită gustului deosebi