Mai sunt exact o sută de zile până la debutul Jocurilor Olimpice de vară de la Londra. În vederea deschiderii oficiale din 27 iulie, o serie de manifestări sunt prevăzute în aceste zile. Astfel, flacăra olimpică va pleca joi într-un periplu de 70 de zile prin tot regatul unit. Temerile iniţiale că Londra nu ar fi în stare să organizeze un astfel de eveniment mondial (capitala britanică era pe atunci la concurenţă cu Parisul) au fost repede înlăturate.
Totul are un preţ, iar cel al Olimpidei londoneze a explodat. Factura acestor Jocuri Olimpice a sărit de la trei la 13 miliarde de euro! Guvernul britanic afirmă însă că evenimentul planetar va fi benefic economiei locale, 1.500 de firme împărţindu-si suma de nouă miliarde de euro din contracte.
Bugetul public alocat acestui eveniment sportiv este cel care a crescut cel mai mult. De la trei miliarde, cifra estimată în 2005, când Londra a câstigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice, factura a ajuns azi la 13 miliarde, se poate citi într-un raport parlamentar. Unii evocă chiar suma de 29 de miliarde, dacă se iau în calcul si costurile indirecte pentru serviciile publice, în particular prezenţa poliţienească si militară. Numai securitatea va costa 670 de milioane de euro.
Modernizarea transporturilor, a reţelei londoneze, pentru a putea primi trei milioane de vizitatori suplimentari pe lângă cele 12 milioane deja existente actualmente a fost însă postul cel mai scump. Stadionul olimpic de 80 de mii de locuri a costat peste un miliard de euro, Satul Olimpic, creat, e adevărat, parţial si cu bani privaţi, a costat aproape 700 de milioane. Organizarea celor 15 zile de competiţie este finanţată complet din fonduri private, contra sumei de două miliarde si jumătate.
În preajma acestei Olimpiade, Franţa va servi pe post de teren de antrenament pentru o serie de delegaţii străine. Înfrângerea, r