Producţia de miere din România a fost anul trecut de 21.000 de tone, în timp ce producţia de polen s-a ridicat la 50-60 de tone, iar cea de propolis - la 25-30 de tone, potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
Din totalul producţiei, peste 60% este exportată în ţări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Austria, dar şi SUA, Canada, Japonia sau China. În 2009, România a exportat 10.654 de tone de miere şi a importat 515 tone. „Mierea românească este foarte apreciată pe pieţele externe, dar este valorificată la un preţ scăzut, deoarece procesatorii externi de miere oferă preţuri mici care nu acoperă cheltuielile în apicultură, fiind preferat sistemul angro de achiziţie", potrivit Asiciaţiei Crescătorilor de Albine.
În România, consumul mediu de miere pe locuitor este de 0,2-0,4 kilograme pe an, în timp ce în alte state, precum Germania, Austria, sau Elveţia, acesta este de 2-3 kilograme pe an. Deşi este la un nivel scăzut comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, consumul de miere din România a avut un trend ascendent în ultimii ani pe fondul creşterii interesului consumatorilor pentru produse naturale, dar şi a creşterii numărului de magazine specializate.
În perioada 20-22 aprilie, va avea loc cea de-a şasea ediţie a Târgului Naţional al Mierii, pe Platforma Apicolă Băneasa din Bulevardul Ficusului numărul 42, din Bucureşti. La eveniment vor fi prezenţi aproximativ 100 de apicultori din toată ţara şi producători de tehnică, ustensile şi echipamente pentru apicultură din ţară şi din străinătate. Intrarea la târg este liberă, iar vizitatorii pot achiziţiona diverse sortimente de miere, dar şi alte produse ale stupului.