Suma totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto RCA in anul 2011 a scazut cu 21% la 1,96 miliarde de lei, comparativ cu anul 2010, cand primele subscrise au insumat 2,46 miliarde de lei. In acelasi timp, prima medie a scazut cu 26% la 480 lei.
Pe de alta parte, limitele actuale de despagubire pe liniile de asigurare auto sunt comparative celor practicate in tarile emergente din zona CEE. Asadar, potrivit normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), limitele de despagubire ale politelor auto RCA au crescut de la 1 ianuarie cu 33%, la 1 milion de euro de la 750.000 de euro, in cazul daunelor materiale din accidente rutiere, si cu 43%, la 5 milioane de euro de la 3,5 milioane de euro, pentru vatamari corporale si decese.
"Intr-adevar, se constata o anumita presiune asupra asiguratorilor, derivata in principal din nivelul redus al primelor RCA in raport cu despagubirile solicitate pentru vatamari corporale si deces. Cu alte cuvinte, pentru a se putea incadra in parametrii de solventa, asiguratorii fie maresc tarifele politelor RCA, fie solicita capital suplimentar actionarilor", a declarat Valentin Tuca (foto), CEO al brokerului de asigurari Aon Romania.
El a adaugat ca la nivel declarativ, asiguratorii RCA sustin necesitatea cresterii tarifelor RCA, dar in realitate se constata contrariul. De accea, "este inutil sa avansam o presupunere a evolutiei tarifelor RCA in anul 2012, dar din perspectiva clientilor ne dorim ca aceste tarife sa scada, ceea ce in mod normal e greu de realizat. Important este ca asiguratorii sa gaseasca acel prag de rentabilitate, prin care sa asigure plata despagubirilor, dar si un pret cat mai competitiv".
Sunt deja cativa ani buni de cand societatile de asigurare isi stabilesc singure tarifele de prima pentru asigurarile obligatorii RCA, iar acest lucru a jucat ro