După intrarea în vigoare a noului Cod Civil, care permite părinţilor divorţaţi să stabilească singuri programul de vizite, situaţia nu s-a schimbat simţitor.
„Fostul soţ s-a folosit de propriul copil ca să mă şantajeze şi să mă umilească", povesteşte Ana Maria, o tânără care a trecut printr-un proces dur de divorţ şi a îndurat un şir de acuze şi jigniri, în speranţa că îşi va ţine din nou fiica în braţe.
Mamă doar cu numele
Eliza a venit pe lume în urmă cu trei ani, iar Ana-Maria credea că nu va fi niciodată mai fericită. Pentru a se descurca mai bine, s-au mutat la părinţii soţului. Socrii i-au interzis însă să o atingă sau să o plimbe, invocând lipsa ei de experienţă.
"Copilul meu nu mai era al meu. Eu eram mamă doar cu numele. Eram pe punctul de a claca. Am vrut chiar să o fur, dar nu aveam cum“, mărturiseşte tânăra. Într-un final a cedat şi a plecat. A lăsat-o în urmă pe Eliza, hotărâtă să lupte pentru a o scoate din acel mediu.
În schimb, cel pe care îl lăsase în urmă cu lacrimi în ochi nici nu aşteptase să se răcească partea ei de pat. La nici o săptămână, a primit citaţia. Fostul soţ cerea decăderea ei din drepturi, dar şi custodia totală a copilului. După ani de luptă, Ana-Maria a primit custodia fiicei printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă. S-a înarmat cu mult curaj şi, însoţită de un executor e gata să treacă prin iad pentru a-şi lua copilul.
Certurile se mută din judecătorie în stradă
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, lupta în instanţă poate deveni mai uşoară pentru că a fost adoptat conceptul de custodie comună. În schimb, există riscul ca certurile să se mute în stradă, pentru că părinţii vor stabili de comun acord un program de vizite. Dacă nu se înţeleg, se întorc în instanţă.
Specialiştii spun că, până acum, în 8 din 10 cazuri erau probleme la vi