În încercarea de a-şi întări controlul asupra unei economii care îşi revine rapid după cel mai mare default din istorie, Argentina a naţionalizat principalul producător de petrol din ţară, YPF, la care grupul spaniol Repsol deţine participaţia majoritară. Argentina acuză YPF că nu investeşte suficient în ţară şi că producţia slabă obligă statul să depindă de importurile de energie într-o perioadă în care preţurile materiilor prime cresc accelerat, scrie presa internaţională.
Directorul general al YPF, Sebastian Eskenazi, a fost înlocuit cu ministrul planificării Julio De Vido, iar administraţia condusă de preşedintele Cristina Fernandez de Kirchner a anunţat că a trimis Congresului un proiect de lege privind naţionalizarea unei participaţii de 51% la companie, scrie Bloomberg.
Preluarea urmează presiunilor exercitate de guvern asupra YPF de a majora producţia după ce anul trecut importurile de combustibil ale ţării s-au dublat la 9,4 milioane de dolari. Guvernul central a încercat să blocheze dividendele companiei şi a sprijinit guvernele locale când acestea au retras licenţele pentru 15 câmpuri petrolifere.
Preluarea YPF reprezintă cea mai mare ranaţionalizare din industria resurselor naturale de când guvernul rus a revenit la controlul companiei petroliere Yukos, la începutul anilor 2000. Participaţia de 51% la YPF are o valoare de piaţă de cinci miliarde dolari, notează Financial Times.
Naţionalizări mai vechi
Preşedintele argentinian are antecedente cu naţionalizările, aducând sub administraţia statului un fond de pensii de 24 miliarde dolari şi operatorul aerian Aerolineas Argentinas în cei cinci ani de când conduce ţara. "Suntem singura ţară din America de Sud care nu are controlul politicilor energetice", a declarat de Kirchner.
Decizia de a prelua YPF poate fi motivată prin faptul că în Argentina producţ